Microsoft’s New Commerce Experience

Flexibel & geoptimaliseerd

Microsoft’s New Commerce Experience (NCE)

In het kader van een wereldwijde harmonisatie van verschillende licentiemodellen en -voorwaarden, voert Microsoft onder de noemer “New Commerce Experience”, per 1 maart een aantal belangrijke wijzigingen m.b.t. Microsoft/ Office 365 door. In dit artikel geven we je een samenvatting, wat context én de impact als je klant bij Dock IT bent.

De belangrijkste veranderingen zijn:

 • Vanaf 1 Maart 2022 is de standaard contracttermijn voor Microsoft 365 abonnementen 12 maanden. Tussentijds upgraden kan altijd, maar je kunt tussentijds niet meer opzeggen of downgraden;
 • Van een beperkt aantal Microsoft 365 abonnementen komt ook een maandcontract beschikbaar. Deze zullen 20% duurder zijn dan de jaarabonnementen;
 • Als je een abonnement afsluit, heb je 72 uur om deze te annuleren.

Los van de transitie naar de New Commerce Experience, gaan per 1 maart ook de prijzen van de volgende Microsoft 365 producten omhoog:

Office 365 E1 (van €6,80 naar €8,40)
Office 365 E3 (van €19,70 naar €22,60)
Office 365 E5 (van €34,40 naar €37,40)
Microsoft 365 Business Basic (van €4,20 naar €5,10)
Microsoft 365 Business Premium (van €16,90 naar €18,60)
Microsoft 365 E3 (van €31,46 naar €35,40)

Wat betekent dit voor jou

 • Vanaf 1 Maart 2022 kan je niet meer flexibel licenties op- en afschalen, maar ben je gebonden aan de gekozen contracttermijn;
 • Het is dus belangrijk om goed na te denken of je eventueel een ‘flexibele schil’ aan (duurdere) maandabonnementen wilt aanhouden;
 • Wij hebben je huidige (CSP) abonnementen omgezet naar een jaarcontract onder de New Commerce Experience (NCE), dus profiteer je nog een heel jaar van de huidige tarieven. Het jaarcontract biedt namelijk prijsbescherming binnen de looptijd;
 • Aan de betalingsvoorwaarden verandert verder niets. Je blijft van ons per maand een factuur ontvangen voor de Microsoft/Office 365 licenties;
 • Daarnaast kan je alle licenties en termijnen door elkaar gebruiken om een passende licentiemix te creëren voor jouw organisatie.

Waarom de prijsverhoging

Prijsverhogingen zijn nooit leuk. Maar het is een feit dat dit de eerste officiële prijsverhoging van Microsoft 365 is sinds de introductie tien jaar geleden. Sindsdien zijn er maar liefst 24 apps (waaronder Microsoft Teams) en maar liefst 1.400 nieuwe features en mogelijkheden toegevoegd. Kijk maar eens naar de roadmap in de afbeelding hieronder. Volgens Microsoft is de waarde van de Microsoft 365 cloud door deze continue stroom van updates en innovaties dusdanig verhoogd, dat daar een andere prijs tegenover mag staan. En eerlijk gezegd, kunnen we het daar wel mee eens zijn. Je krijgt absoluut enorme waarde voor je geld.

Veelgestelde vragen

Waarom komt Microsoft met het New Commerce Experience (NCE) model?

Microsoft is een verschrikkelijk grote organisatie die in vrijwel alle landen van de wereld actief is, en ze bediend verschillende type organisaties van alle formaten. In de loop van de jaren zijn er veel verschillende manieren ontstaan hoe Microsoft dingen verkoopt. Verschillende modellen, prijzen, voorwaarden en contracten. In 2019 is Microsoft begonnen met het harmoniseren van al deze modellen naar één uniforme transactie-ervaring (New Commerce Experience). Onder een uniforme wereldwijde Microsoft-klantovereenkomst worden straks alle self-service (web direct), Enterprise en CSP transacties gedekt. En daarom moeten alle bestaande Microsoft Cloud abonnementen worden overgezet naar deze nieuwe omgeving.

Wat gebeurt er met je lopende legacy CSP abonnementen?

Bestaande (legacy) abonnementen kunnen nog tot 1 juli 2022 verlengd worden voor een jaar. Microsoft praat met betrekking tot de looptijd van een abonnement altijd over één jaar. Na dat jaar, dus na de uiteindelijke renewal datum, stopt het abonnement en dien je al te beschikken over een NCE abonnement.

Komen alle CSP licenties beschikbaar in de drie nieuwe abonnementsvormen (1, 12 en 36 maanden)?

Nee, met name een aantal “losse plannen” zoals Exchange Online, SharePoint Online, Intune en Enterprise Mobility + Security E3 komen zover nu bekend NIET beschikbaar als maandabonnement (per 1 maand), maar alleen voor 12 maanden en mogelijk vanaf maart 2022 voor 36 maanden. De bekende Microsoft 365 en Office 365 suites komen daarnaast wel als maandabonnement (per 1 maand) beschikbaar.

Als je tussentijds het aantal seats wil ophogen, blijft de looptijd van de nieuwe seats dan hetzelfde als de bestaande seats?

De einddatum van bijvoorbeeld een 12-maanden abonnement is dan voor alle seats inderdaad hetzelfde. Wanneer hij op 15 maart 2022 start met 10 seats en hij voegt er in juni nog 2 toe dan lopen deze 2 nieuwe seats ook tot 15 maart 2023. Deze 2 seats kunnen overigens tegen dezelfde prijs worden afgenomen dan de initiële 10 seats door de bijbehorende prijsbescherming binnen dit 12-maanden abonnement.

Kan je gedurende de looptijd van een 12 of 36 maanden abonnement ook downgraden naar een goedkoper plan?

Nee, los van de eerste 72 uur is het gedurende de looptijd alleen mogelijk een volledige of gedeeltelijke upgrade uit te voeren naar een “hoger” plan. Het downgraden kan pas op het moment van verlengen, na afloop van de betreffende periode.

Komt het NCE model ook voor non-profit en Educatieve klanten beschikbaar?

Nee. Op dit moment is het alleen voor de commerciële abonnementen aangekondigd. De verwachting is wel dat op korte termijn de andere sectoren volgen.

Zijn er nog inhoudelijke ontwikkelingen mbt de Microsoft 365 en Office365 Abonnementen?
 • Audio Conferencing. Op dit moment is deze feature alleen inbegrepen bij Microsoft 365 E5 en Office 365 E5. Wordt vanaf maart 2022 toegevoegd aan:
  • MKB: Microsoft 365 Business Basic, Microsoft 365 Business Standard en Microsoft 365 Business Premium
  • Enterprise: Microsoft 365 E3, Office 365 E3 en Office 365 E1
  • Firstline: Microsoft 365 F3, Microsoft 365 F1 en Office 365 F3

Meer weten?

Neem contact op met ons.
Bel 06 46374230 of mail naar info@dock-it.nl.

Services

Dock IT voor jou

Wij kruipen in je huid. Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maken we het persoonlijk.
Voor alle werkzaamheden waar je ons voor inzet, moet een plan op maat gemaakt worden. Tijdens een persoonlijk gesprek, brengen we je wensen in kaart en laten we je zien wat het beste voor JOU werkt.

Persoonlijk gesprek

De start van onze samenwerking

Recept

We bepalen samen welke ingrediënten nodig zijn

Eigen inbreng

Laat je eigen licht schijnen op het geheel

Implementatie

Jouw plan realiseren:
flexibel en optimaliserend

Connect met ons

06 46374230
info@dock-it.nl